Sunday, 30 September 2012

Sweet Corn

Sweet Corn is an excellent source of minerals and fibers.

Sweet corn is a good source of folate. Corn is a sweet corn.jpgbody building food. It also helps protect against age-related macular degeneration.

Corn bran is a heart protector, when eaten everyday it can lower cholesterol in the body.

It provides more starch and more calories than most vegetables. Cornstarch can prevent diaper rash. Corn is also beneficial in anemia and constipation.

It is high in iron and potassium. It is also a good food for steadying blood sugar.

It contains carotene, which acts as our defense system that kicks out any kind of disease.

Sweet corn contains betacarotene, small amounts of vitamin B and vitamin C. It is a useful source of protein.

It is also a good source of many vitamins including Pantothenic acid (vitamin B5), folate and niacin (vitamin B3). Corn was also determined to be a good source of dietary fibre, minerals, phosphorous & magnesium.

Corn is an excellent source of thiamin, providing one- third (32.7%) of the daily value for this nutrient in a single cup. Thiamin is an integral participant for memory.

Consumption of corn kernels assists the management of non insulin dependent diabetes mellitus (NIDDM) and is effective against hypertension.

Corn starch is used in the manufacture of many cosmetics and ay also be applied topically to soothen the skin rashes and irritations. Folate which is there in sweet corn controls a heart disease. The sweet substances in sweet corn helps in the increase of the memory power. During the time of stress, one can get relief by taking one cup of boiled sweet corn which works as an immediate stress reliever.

There are plenty of anti oxidants in sweet corn and these are good for the skin and keep away the factors which are responsible for cancer.

Fatty substances in the sweet corn are very less and the people who wish to control their body weight can take one cub of sweet corn daily during the night time which gives more strength to the body.

People who are anemic can take more quantity of sweet corn.

By taking more quantity of sweet corn by the people who are suffering from anemia and besides this constipation problem can also be prevented.

For the various reasons, the consumption of sweet corn is very necessary, as it has so many health benefits. It is a good idea to include sweet corn as a stable part of your diet to a considerable extends so as to maximize the benefits that you can glean from this food source.     

A.Bindu priya, D.Swathi sowmiya.

N.B. Prabhavathi Asst. Professor,

 Department of pharmacology,

 St, Ann’s College of pharmacy, Nayunipalli, Chirala.

Saturday, 29 September 2012

குணமாக்கும் காய்கனிகள்

வயிற்றில் உள்ள குடல்களில் சுரக்கும் அமிலங்களும் நச்சுப் பொருட்களும் அரிப்பதன்காரணமாக குடல் புண் என்கிற அல்சர்ஏற்படுகிறது. பச்சை வாழைப்பழத்தை தொடர்ந்துசாப்பிட்டு வந்தால் இந்தபாதிப்பில் இருந்து விடுபடலாம்.குடல்களில் பழுதுபட்ட மெல்லிய சவ்வுத் தோல்களைச் விரைவில் வளரச் செய்து புண்ணை ஆற்றிவிடும் சக்தி பச்சை வாழைப்பழத்திற்கு உண்டு.

வெண்டைக்காய் விதையைக் கொஞ்சம் பார்லி கஞ்சியில் போட்டு காய்ச்சி மூன்று நாள்வரை  சாப்பிட்டு வந்தால் சிறுநீர் கழிக்கும்போது ஏற்படும் எரிச்சல் இல்லாமல் போகும்.

உணவு சாப்பிடுவதற்கு 1/2 மணி நேரத்திற்கு முன்னதாக தினசரி அரை டீஸ்பூன் ஆலிவ் எண்ணெயைச் சாப்பிட்டு வந்தால், ரத்தக்குழாயில் கொழுப்பு படிவதை தடுக்கலாம்.

வாய்ப் புண் உள்ளவர்களுக்கு காரம் ஆகாது. முடிந்தவரை காரத்தைக் குறைத்துச் சாப்பிடுங்கள். தேங்காய்த் துண்டுகளைச் சாப்பிட்டுவந்தால் எளிதில் வாய்ப்புண்ஆறும்.

ஒரு துண்டு சுரைக்காய், விதை நீக்கிய ஒரு நெல்லிக்காய் இவற்றை நீர்விட்டுஅரைத்துசாறு பிழிந்துவாரம் இருமுறை காலையில் வெறும் வயிற்றில் அருந்தி வந்தால் இரத்த அழுத்தம் கட்டுப்படும்.

முட்டைகோஸ் மூல நோயின் பாதிப்பைக் குறைக்கும். அஜீரணத்தால் உண்டாகும் வயிற்றுவலியை நீக்கும். சரும வறட்சியை நீக்கும்.சருமத்திற்கு பொலிவைக்கொடுக்கும்.வியர்வைப் பெருக்கியாக செயல்படும். சிறுநீரை நன்கு பிரித்து வெளியேற்றும்.

Friday, 28 September 2012

Sunlight plus lime juice makes drinking water safer

lmn.jpg

Looking for an inexpensive and effective way to quickly improve the quality of your drinking water? Sunlight and a twist of lime might do the trick. Researchers found that adding lime juice to water that is treated with a solar disinfection method removed detectable levels of harmful bacteria such as Escherichia coli (E. coli) significantly faster than solar disinfection alone.

12 INDIAN FOOD THAT CUT FAT

12.jpg

You don’t have to acquire a taste for olive oil, seaweed or soya to maintain a low fat, healthy diet. Indian cuisine can be healthy to, if it’s cooked with oil and ingredients that take care of your heart and health.

Ayurveda suggests you include all tastes – sweet, sour, salty, pungent, bitter and astringent – in at least one meal each day, to help balance unnatural cravings. Here are 12 foods that can help you  lose weight gain health:

Turmeric:

Curcumin, the active component of turmeric, is an object of research owing to its properties that suggest they may help to turn off certain genes that cause scarring and enlargement of the heart. Regular intake may help reduce low- density lipoprotein (LDL) or bad cholesterol and high blood pressure, increase blood circulation and prevent blood clotting, helping to prevent heart attack.

Cardamom:

This is a thermogenic herb that increase metabolism and helps burn body fat. Cardamom is considered one of the best digestive aids and is believed to soothe the digestive system and help the body process other foods more efficiently.

Chillies:

Foods containing chillies are said to be as foods that burn fat. Chillies contain capsaicin that helps in increasing the metabolism. Capsaicin is a thermogenic food, so it causes the body to burn calories for 20 minutes after you eat the chillies.

Curry leaves:

Incorporating curry leaves into your daily diet can help you lose weight. These leaves flush out fat and toxins, reducing fat deposits that are stored in the body, as well as reducing bad cholesterol levels.

If you are overweight, incorporate eight to 10 curry leaves into diet daily. Chop them finely and mix them into a drink, or sprinkle them over a meal.

Garlic:

An effective fat- burning food, garlic contains the sulphur compound allicin which has antibacterial effects and helps reduce cholesterol and unhealthy fats.

Mustard oil:

This has low saturated fat compared to other cooking oils. It has fatty acid, oleic acid, erucic acids and linoleic acid. It contains antioxidants, essential vitamins and reduces cholesterol, which is good for the heart.

Cabbage:

Raw or cooked cabbage inhibits the conversion of sugar and other carbohydrates into fat. Hence, it is of great value in weight reduction.

Moong dal:

The bean sprouts are rich in Vitamin A,B,C and E and many minerals, such as calcium, iron and potassium. It is recommended as a food replacement in many slimming programmes, as it has a very low fat content. It is a rich source of protein and fibre, which helps lower blood cholesterol level. The high fibre content yields complex carbohydrates, which aid digestion, are effective in stabilizing blood sugar and prevent its rapid rise after meal consumption.

Honey:

It is a home remedy for obesity. It mobilizes the extra fat deposits in the body allowing it to be utilized as energy for normal functions. One should start with about 10 grams or a tablespoon, taken with hot water early in the morning.

Buttermilk:

It is the somewhat sour, residual fluid that is left after butter is churned. The probiotic food contains just 2.2 grams of fat and about 99 calories, s compared to whole milk that contains 8.9 grams fat and 157 calories. Regular intake provides the body with all essential nutrients and does not add fats and calories to the body. It is thus helpful in weight loss.

Millets:

Fibre-rich foods such as millets – jowar, bajra, ragi, etc – absorb cholesterol and help increase the secretion of the bile that emulsifies fats.

Cinnamon and cloves:

Used extensively in Indian cooking, the spices have been found to improve the function of insulin and to lower glucose, total cholesterol, LDL and triglycerides in people with type 2 diabetes.   

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        *Courtesy Mumbai mirror

 

          

Wednesday, 26 September 2012

R M Hospitals

ECR, Chennai Tamilnadu

HOW SAFE THE PLASTIC BOTTLED DRINKING WATER

wtr label.jpg

Introduction:

Every one of us is addicted to consume plastic bottled drinking water. Plastic water bottles are very convenient for carrying water and they don’t break when it falls. But many of us are nor familiar with the harmful effect by drinking this plastic bottled water. Selection of water bottle must be done carefully as plastic leaches its chemical content in to the water. All plastic water bottles leach, some are better than others.

Parameters to be considered for selecting water bottle

Choosing a bottle that leaches less

Check the recycling symbol on the bottom of the bottle

Choose less leaching plastics (#2,4 and 5) rather than more leaching plastics(#1,3,6 and 7)(Table:1)

Grade #1 plastic bottles are recommended for one time use (dispose after use)

Table 1: Plastic bottle grades with respective chemical names and safety profile

  

Bottle grade

Chemical composition

Safety

1

Polyethylene  terephthalate (PETE)

Harmful

2

High density polyethylene(HDPE)

less toxic

3

Vinyl/polyvinyl(V/PV)

Harmful

4

Low density polyethylene(LDPE)

Less toxic

5

Polypropylene(PP)

Less toxic

6

Polystyrene(PS)

Harmful

7

Polycarbonate(PC)

Harmful

 

The Problem:

Plastics with recycle symbol #7 may leach BPA (Bipheny1 A)

Bipheny1 A is a xenoestrogen (known endocrine disruptor)

BPA can be leached into the water bottles contents through normal wear and tear, exposure to heat and cleaning agents

BPA disturb the hormonal messaging in humans

BPA is linked to breast and uterine cancers in women

BPA has even been linked to insulin resistance and Type 2 Diabetes.

BPA decrease testosterone levels in men

The Solution:

There are few approaches to take to avoid exposure to BPA.

First, be proactive by carrying water

Selecting epoxy lined bottles

Switch to stainless steel / glass water bottles

Conclusion:

Be proactive rather reactive and always use good quality bottles as mentioned above   

Nagarjuna C.,

Dr. Hindustan Abdul Ahed,

Praveen S., Rehna S.,

Rohina Anjum, Swapna S.

Balaji College of Pharmacy,

Anantapur, Andhra Pradesh

Tuesday, 25 September 2012

NMC Superspecialty Centre

Vimhans Hospital, No.1, Institutional Area, New Delhi Delhi-110065

Barkat Ram Memorial Hospital

Shop No WZ-118, Main Hastsal Road, New Delhi Delhi-110059

MINT

mint3.jpgMint is a herb which has many health benefits. In women with hormonal imbalance spearmint may help to reduce male sex hormones, acne and insulin resistance if taken along with diet control and exercise. 

However, it is necessary to note that this will be an undesirable effect in males if they take spearmint tea regularly.

How to Brew it.

Add in a teaspoon or two of dried leaves to your regular black or green tea.     

BENEFICIAL BLACKPLUM

plum tree.jpg

INTRODUCTION:

Black plum (Jambul) fruit trees mostly cultivated in India but it transported by Porchgreeses, so that these trees grown in America and Europe countries. Black plum in smaller size generally called as Katta jamoon, in large size is called Suva Jamoon. Black plum has high amount of Medicinal activites not only fruits, leaves, bark and roots also.

MEDICINAL ACTIVITIES:

Black plum contains Vitamin- c, R i b o f l a v i n, Thiamin and Pantothenic acid.

Black plum seeds have glycoside called Jambolin; this Jambolin avoids to convert carbohydrates to sugars, so that Diabetes is reduced.

Calories                     60g

Carbohydrates           15.6g

Fats                           0.23g

Proteins                     0.72g

Water                        83.13g

Calcium                     19mg

Potassium                 79mg   

Sodium                      14 mg

Magnesium                15mg

Iron                           0.19g

Natural Benefits and Curative Properties:

Diabetes:

The jamful fruit is a traditional medicine has actions on pancreas.

Fruits, seeds and the fruit juice are useful in the treatment of diabetes.

The seeds contain glucose ‘Jamboline’ which is believed to have the power to check the pathological conversion of starch into sugar in cases of increased production of glucose.

The dried seed powder in doses of 3 g should be given 3-4 times a day mixed in water. It reduces the quantity of sugar in urine and alloys the unquenchable thirst.

In Ayurveda, the inner bark of the jambul tree is also used in the treatment of diabetes.

The bark is dried and burnt (white colored ash will produced ). This ash was pasted in the mortar, strained and bottled. The diabetic patient should be given 65 mg of the ash on an empty stomach with water in the morning and 135 mg each time in the afternoon and in the evening an hour after meals, if the specific gravity of urine is 1.02 to 1.03. If the specific gravity ranges between 1.035 and 1.055, the ash should be given thrice daily in the quantity of about 2 gram at a time.

Polyuria:

The seed powder produces polyuria (production of excess urine). black plum.jpg

It should be taken in dose of 1gm twice daily.

Diarrhoea and Dysentery:

The seed powder is an effective remedy fort diarrhea and dysentery.

About 5 to 10 gm of this powder should be taken with butter milk in these conditions.

The infusion of these leaves are rich in Gallic and tannic acid is also given as a medicine in diarrhea and dysentery.

This infusion, prepared from 30 to 60 gm of leaves, should be given twice or thrice daily.

A decoction of the bark with honey is useful in chronic diarrhea and dysentery.

These seeds help in increasing insulin secretion from the pancreas.

The seed powder helps to treat liver, kidney disorders and piles.

These fruits improve digestion and liver function.

Black plums reduce dental decay.

The fruits improve Immunity power.

CONCLUSION:

Black plum fruits, seeds, leaves and roots have high medicinal activites. Jamul fruits helps high digestion and reduce water wastage and high thirsty. It improves high gastric juices and enzymes secretion.

Nagesh K.,

Dr.Hindustan Abdul Ahad,

Hemanth Pavan Kumar K,

Srinivasulu M

PG Department of Pharmaceutics,

Balaji College of Pharmaceutics,

Balaji College of Pharmacy,

Anantapur, Andhra Pradesh             

Monday, 24 September 2012

Vivek Hospital

Railway Road, Dadri, Gautam Budh Nagar Uttar Pradesh-203207

Divya Jyoti Institute of Medical Sciences & Research & Divya Jyoti Hospital

Niwari Road, Ghaziabad Uttar Pradesh-201204

FIGHT AGAINST PNEUMONIA

INTRODUCTION:Pneumonia1.jpg

Every person daily inhales at least 14,000-16,000 liters air. In case of children it is 8000-10,000 liters. This air is processed in alveolus (present in lungs). If blood cells, deoxygenated blood and other fluids(Edjugus) are present instead of air in alveolus, this state is called as pneumonia.

CAUSES OF PNEUMONIA:

Bacteria like- Staphylococcus, Haemophylus, Gram negative, aerobic, TB Bacteria etc.

Over crowding

Alcohol: Alcohol causes reducing of defence mechanism it leads to pneumonia  

Micro  aspiration : O r o pharyngeal flora, it is a bacteria present in every body.  It is enters into

Alveoli through respiratory tube it leads to pneumonia.

Age: pneumonia commonly attacks children and old people because of low immunity power.

Nutrition: our daily diet should contain all satisfactory nutritional values otherwise defensive mechanism will become weak in our body.

Pneumonia chances are rich in patients who suffer with chronic obstructive pulmonary disease, bronchitis and cardio vascular disease.

It is also seen in chain smokers.

Persons who remove spleen by spleenectamy, they also often attack by pneumonia.

CHARACTERISTICS OF PNEUMONIA:

Cough followed by fever, body pains, cold and loss of appetite primary symptoms.

Phlegm is may present or not, if it is present it is in whitish yellow color

Chest pain

In serious condition fatigue also appears

Hypoxic respiratory failure:

Blood cells and other fluids obstructs the oxygen supply to the body, this condition is called hypoxic respiratory failure.

PREVENTIVE METHODS:

We should cover our nose and mouth with kerchiefs and mufflers in cold atmosphere

Prevent overcrowding and clustering

Stop drinking alcohol and smoking

We should take fresh leaves, vegetables and fruits in our diet. They have antioxidants, which helps to maintain good immunity to our body.

CONCLUSION:

In our market good medicines are available to prevent pneumonia. By using antibiotics within days the characteristics of pneumonia may reduce but we should use complete course of medicines, only after through diagnosis of pneumonia.

Sravcan Kumar Maddela

M.Jaya Prakash Rao

Sunday, 23 September 2012

Apple Hospital.

Mothi Nagar, Hyderabad Andra Pradesh-500018

Akhila Hospital

N. H. 7 Road, Opp. IBP Petrol Pump, Hyderabad Andra Pradesh

Aravind Nursing Home

#7-1-784/785 Market Street, Opp. Rajeswar Cinema, Secunderabad Andra Pradesh

Orange Children's & General Hospital

Beside Sai Baba Temple, Gudimalkapur Hyderabad Andra Pradesh

Patel Nursing home

B- Vishal Apartment , 1st floor, Azad Nagar Mathuradas Vasanji Road, Mumbai Maharastra-400069

Sai Diabetic Foot ( Gangarene ) Nursing Home &Research institute

Ground floor, Kanti Mahal CHS, Opp. Imperial Palace Hotel, Telli gali, Mumbai Maharastra-400069

Smile Design Clinic --- Dental & Orthodontic Clinic

3, Kantakunj, Telligali Kurla Road, Mumbai Maharastra-400069

Perfect Smiles Orthodontist for family & Children

1st floor, 10, Nityapriya CHS,Nityanand nagar, Sahar road, Mumbai Maharastra-400069

Dr. Bimal N. Shah ENT Clinic

E.N.T. Clinic & Deafness Clinic 1st floor, Nityapriya Society Nityanand Nagar, Sahar road, 1st floor, Nityapriya Society Nityanand Nagar, Sahar road, Mumbai Maharastra-400069

Dr. Bimal N. Shah ENT Clinic

E.N.T. Clinic & Deafness Clinic, 1st floor, Nityapriya Society Nityanand Nagar, Sahar road, Mumbai Maharastra-400069

Dr. Hiren Desai Clinic

Ground floor, Shakina Mansion opp railway station, S.N.Road, Mumbai Maharastra-400069

Saturday, 22 September 2012

குணமாக்கும் காய்கனிகள்

வயிற்றில் உள்ள குடல்களில் சுரக்கும் அமிலங்களும் நச்சுப் பொருட்களும் அரிப்பதன்காரணமாக குடல் புண் என்கிற அல்சர்ஏற்படுகிறது.பச்சை வாழைப்பழத்தை தொடர்ந்துசாப்பிட்டு வந்தால் இந்தபாதிப்பில் இருந்து விடுபடலாம்.குடல்களில் பழுதுபட்ட மெல்லிய சவ்வுத் தோல்களைச் விரைவில் வளரச் செய்து புண்ணை ஆற்றிவிடும் சக்தி பச்சை வாழைப்பழத்திற்குஉண்டு.

வெண்டைக்காய் விதையைக் கொஞ்சம் பார்லி கஞ்சியில் போட்டு காய்ச்சி மூன்று நாள்வரை  சாப்பிட்டு வந்தால் சிறுநீர் கழிக்கும்போது ஏற்படும் எரிச்சல் இல்லாமல் போகும்.

உணவு சாப்பிடுவதற்கு 1/2 மணி நேரத்திற்கு முன்னதாக தினசரி அரை டீஸ்பூன் ஆலிவ் எண்ணெயைச் சாப்பிட்டு வந்தால், ரத்தக்குழாயில் கொழுப்பு படிவதை தடுக்கலாம்.

வாய்ப் புண் உள்ளவர்களுக்கு காரம் ஆகாது. முடிந்தவரை காரத்தைக் குறைத்துச் சாப்பிடுங்கள். தேங்காய்த் துண்டுகளைச் சாப்பிட்டுவந்தால் எளிதில் வாய்ப்புண்ஆறும்.

ஒரு துண்டு சுரைக்காய், விதை நீக்கிய ஒரு நெல்லிக்காய் இவற்றை நீர்விட்டுஅரைத்துசாறு பிழிந்துவாரம் இருமுறை காலையில் வெறும் வயிற்றில் அருந்தி வந்தால் இரத்த அழுத்தம் கட்டுப்படும்.

முட்டைகோஸ் மூல நோயின் பாதிப்பைக் குறைக்கும். அஜீரணத்தால் உண்டாகும் வயிற்றுவலியை நீக்கும். சரும வறட்சியை நீக்கும்.சருமத்திற்கு பொலிவைக்கொடுக்கும்.வியர்வைப் பெருக்கியாக செயல்படும். சிறுநீரை நன்கு பிரித்து வெளியேற்றும்.

ALLERGIES WITH CHALK PIECE

chalkfs.jpgAs soon as we enter the class room the first thing we see is the black board. Teaching by writing on the black board with chalk piece is coming on as a tradition from decades. There is some dangerous problems with the chalk piece powder. The teacher who writes with chalk piece on the black board and the students sitting in the first bench gets infected by some allergies and some respiratory disorders. Chalk pieces are prepared from lime stone. They are rich in calcium carbonate. The dust produced by using chalk on board causes allergies when inhaled. The allergies viz., allergic rhinitis and allergic bronchitis (occupational asthma) when inhaled.

Symptoms of Allergic Rhinitis:

       · Irritation of nose

       · Sneezing

       · Running nose

       · Rashes

       · Tears from eyes

Adverse Effects:

       · Voice changes

       · Eye irritation

       · Skin rashes

       · Skin itching etc.

Treatment:

Anti- histamines

       · Cetirizine

       · Fegrophynidine

Nasal Decongestants

       · Budesonide

       · Fluticasone

Bronchodilators

       · Salbutamol

       · Formetarol

Prevention:

       · Maintaining some distance from chalk piece dust

       · Using dustless chalks.

       · Using crayons on white board instead of chalk piece.

       · Wearing mask to nose.

       · Students, who are suffering from chalk dust allergy, should sir far away from the chalk dust.

       · Using prescribed drugs regularly.

Nagarjuna C.,

Dr.Hindustan Abdul Ahed,

Khaleeda M., Rehna S.K.,

Shirisha T., Vanisree S.

Balaji College of Pharmacy,

Anantapur, Andhra Pradesh

ALLERGIES WITH CHALK PIECE

chalk piece1.jpgAs soon as we enter the class room the first thing we see is the black board. Teaching by writing on the black board with chalk piece is coming on as a tradition from decades. There is some dangerous problems with the chalk piece powder. The teacher who writes with chalk piece on the black board and the students sitting in the first bench gets infected by some allergies and some respiratory disorders. Chalk pieces are prepared from lime stone. They are rich in calcium carbonate. The dust produced by using chalk on board causes allergies when inhaled. The allergies viz., allergic rhinitis and allergic bronchitis (occupational asthma) when inhaled.

Symptoms of Allergic Rhinitis:

· Irritation of nose

       · Sneezing

       · Running nose

       · Rashes

       · Tears from eyes

Adverse Effects:

       · Voice changes

       · Eye irritation

       · Skin rashes

       · Skin itching etc.

Treatment:

Anti- histamines

       · Cetirizine

       · Fegrophynidine

Nasal Decongestants

       · Budesonide

       · Fluticasone

Bronchodilators

       · Salbutamol

       · Formetarol

Prevention:

       · Maintaining some distance from chalk piece dust

       · Using dustless chalks.

       · Using crayons on white board instead of chalk piece.

       · Wearing mask to nose.

       · Students, who are suffering from chalk dust allergy, should sir far away from the chalk dust.

       · Using prescribed drugs regularly.

Nagarjuna C.,

Dr.Hindustan Abdul Ahed,

Khaleeda M., Rehna S.K.,

Shirisha T., Vanisree S.

Balaji College of Pharmacy,

Anantapur, Andhra Pradesh     

Thursday, 20 September 2012

Apollo Hospitals

E-2, Sec-26, Gautam Budh Nagar Uttar Pradesh-201301

SOYA MILK FOR HEALTH

Soy milk (also known as soya milk) is an non dairy form of milk that is made from soya beans. Soy milk has traditionally be drunk by westerners who are allergic to cow’s milk but is gaining in popularity in the western world due to its associated health benefits Soy milk, which is made from soaking, grinding and boiling soy beans with water, is a very nutritious drink. Soy is naturally high in essential fatty acids, proteins, fiber, vitamins and minerals. These nutrients provide energy and keep your body functioning at its optimum. Soy milk has long been a popular alternative for people who are unable to drink cow’s milk (usually due to lactose intolerance). But rather than drink soy milk because you have to, more and more people are deliberately choosing soy milk because of the added health benefits.

Preparation:

Beans are cleaned and soaked overnight, and then pureed. The solids (called okara) are strained out, and the resulting liquid is boiled for about 10 minutes. A little simplified, but that’s the basic idea. Of course, soy milk is also sold in most major supermarkets these days. There are also a number of kitchen gadgets on the market for making home- made soy milk (some links at right).  

Benefits of Soya Milk

As the taste of commercial soy milk improves more and more peoples are drinking it as enjoyment. But many people drink soy milk for the added health benefits. The benefits of drinking soy milk as compared to cow’s milk?

Benefit 1: Soy milk contains only vegetable proteins

Vegetable proteins have the advantage that they cause less loss of calcium through the kidneys. It is known that a diet rich in animal? (Soya milk.jpgand dairy protein) creates a higher risk for osteoporosis.

Benefits 2: Soy milk contains no lactose

About 75 percent of the world population cannot tolerate lactose. Some ethic groups are more affected than others. For example 75 percent of Africans and 90 percent of Asians have lactose intolerance.

Benefit 3: Fewer people are allergic to soy milk

Only 0.5 percent of the children are allergic to soy milk, where as 2.5 percent is allergic to cow’s milk.

Benefit 4: Soy milk reduces cholesterol

The saturated fats in cow’s milk are unhealthy and increase your cholesterol. The protein in cow’s milk has no benefits for the cholesterol. Soy protein can decrease cholesterol levels. The FDA (Food and Drug Administration of US) confirms that soy protein, as part of a diet low in saturated fat and cholesterol may significantly reduce the risk of coronary heart. The FDA recommends to soy protein in your daily meals.

Benefit 5: Soy milk contains no hormones

Cow’s milk contains natural hormones (from the cow) but also synthetic hormones, which can influence the good working of your own body. The synthetic hormone rBGH (recombinant bovine growth hormone) increase milk production by as much as 20 percent.        

Benefit 6: Soy milk does not cause insulin dependent diabetes

Although no general consensus exists among scientist, some studies have shown an association between drinking cow’s milk in early life and the development of insulin dependent diabetes. This association does not exist with soy milk.

Benefit 7 : Soy milk is rich in isoflavones

The presence of isoflavones is the most important and unique benefits of soy milk. Cow’s milk does not contain isoflavones. Isoflavones have many health benefits including reduction of cholesterol, easing of menopause symptoms, prevention of osteoporosis and reduction of risk for certain cancers (prostate cancer and breast cancer).

Benefit 8: Heart Health

The FDA has stated that consuming 25 grams of soy protein per day, as part of a diet low in saturated fat and cholesterol, may reduce heart disease by reducing cholesterol in the blood. Soy protein achieves this health benefits health benefits by acting to reduce LDL (bad cholesterol) levels, leaving HDL (good cholesterol) levels unaffected. Various studies have shown that soy can reduce cholesterol levels by 15% to 20%. For every one percent drop in the total cholesterol levels, the risk of heart disease goes down by two percent.   

M.Anupama, D.Siva Sowjanya

N.B.Prabhavathi Asst. professor,

Department of pharmacology,

St.Ann’s college of pharmacy,

Nayunipalli, Chirala.

SOYA MILK FOR HEALTH

Soy milk (also known as soya milk) is an non dairy form of milk that is made from soya beans. Soy milk has traditionally be drunk by westerners who are allergic to cow’s milk but is gaining in popularity in the western world due to its associated health benefits Soy milk, which is made from soaking, grinding and boiling soy beans with water, is a very nutritious drink. Soy is naturally high in essential fatty acids, proteins, fiber, vitamins and minerals. These nutrients provide energy and keep your body functioning at its optimum. Soy milk has long been a popular alternative for people who are unable to drink cow’s milk (usually due to lactose intolerance). But rather than drink soy milk because you have to, more and more people are deliberately choosing soy milk because of the added health benefits.

Preparation:

Beans are cleaned and soaked overnight, and then pureed. The solids (called okara) are strained out, and the resulting liquid is boiled for about 10 minutes. A little simplified, but that’s the basic idea. Of course, soy milk is also sold in most major supermarkets these days. There are also a number of kitchen gadgets on the market for making home- made soy milk (some links at right).  

Benefits of Soya Milk

As the taste of commercial soy milk improves more and more peoples are drinking it as enjoyment. But many people drink soy milk for the added health benefits. The benefits of drinking soy milk as compared to cow’s milk?

Benefit 1: Soy milk contains only vegetable proteins

Vegetable proteins have the advantage that they cause less loss of calcium through the kidneys. It is known that a diet rich in animal? (Soya milk.jpgand dairy protein) creates a higher risk for osteoporosis.

Benefits 2: Soy milk contains no lactose

About 75 percent of the world population cannot tolerate lactose. Some ethic groups are more affected than others. For example 75 percent of Africans and 90 percent of Asians have lactose intolerance.

Benefit 3: Fewer people are allergic to soy milk

Only 0.5 percent of the children are allergic to soy milk, where as 2.5 percent is allergic to cow’s milk.

Benefit 4: Soy milk reduces cholesterol

The saturated fats in cow’s milk are unhealthy and increase your cholesterol. The protein in cow’s milk has no benefits for the cholesterol. Soy protein can decrease cholesterol levels. The FDA (Food and Drug Administration of US) confirms that soy protein, as part of a diet low in saturated fat and cholesterol may significantly reduce the risk of coronary heart. The FDA recommends to soy protein in your daily meals.

Benefit 5: Soy milk contains no hormones

Cow’s milk contains natural hormones (from the cow) but also synthetic hormones, which can influence the good working of your own body. The synthetic hormone rBGH (recombinant bovine growth hormone) increase milk production by as much as 20 percent.        

Benefit 6: Soy milk does not cause insulin dependent diabetes

Although no general consensus exists among scientist, some studies have shown an association between drinking cow’s milk in early life and the development of insulin dependent diabetes. This association does not exist with soy milk.

Benefit 7 : Soy milk is rich in isoflavones

The presence of isoflavones is the most important and unique benefits of soy milk. Cow’s milk does not contain isoflavones. Isoflavones have many health benefits including reduction of cholesterol, easing of menopause symptoms, prevention of osteoporosis and reduction of risk for certain cancers (prostate cancer and breast cancer).

Benefit 8: Heart Health

The FDA has stated that consuming 25 grams of soy protein per day, as part of a diet low in saturated fat and cholesterol, may reduce heart disease by reducing cholesterol in the blood. Soy protein achieves this health benefits health benefits by acting to reduce LDL (bad cholesterol) levels, leaving HDL (good cholesterol) levels unaffected. Various studies have shown that soy can reduce cholesterol levels by 15% to 20%. For every one percent drop in the total cholesterol levels, the risk of heart disease goes down by two percent.   

M.Anupama, D.Siva Sowjanya

N.B.Prabhavathi Asst. professor,

Department of pharmacology,

St.Ann’s college of pharmacy,

Nayunipalli, Chirala.

APPLE HOSPITALS & RESEARCH INST. LTD

Kolhapur, Kolhapur Maharastra

Tuesday, 18 September 2012

MAMTA MATERNITY AND NURSING HOME

184,SATIDHAM , GARODIA NAGAR, Mumbai Maharastra-400077

We can beat the challenge of tuberculosis (TB)

                  TB Adv.jpg                                         

Every time you handle a TB case. Tell your nearest health authorities. Because that’s how we can know the dimension of the problem and deal with it better.

                                                           Notification of TB cases

TB continues to be a major public health problem accounting for substantial morbidity and mortality in the country. Early diagnosis and complete treatment of TB is the corner – stone of TB prevention and control strategy. Inappropriate diagnosis and irregular / incomplete treatment with anti – TB drugs may contribute to complications, disease spread and emergence of Drug Resistant TB.

In order to ensure proper TB diagnosis and case management, reduce TB transmission and address the problems of emergence and spread of Drug Resistant – TB, It is essential to have complete information of all TB cases. Therefore, the healthcare providers shall notify every TB case to local authorities i.e. District Health Officer/Chief Medical Officer of a district and Municipal Health Officer of a Municipal

Corporation / municipality every month in a given format (indicated below).

 For the purpose of case notification, a TB case is defined as follows:

A patient diagnosed with at least one sputum specimen positive for acid fast bacilli, or culture – positive for mycobacterium tuberculosis or a patient diagnosed clinically as a case of tuberculosis, without microbiologic confirmation, and indicated on anti – TB drugs.

For the purpose of this notification, healthcare providers will include clinical establishment run or managed by the Government (including local authorities), private or NGO sectors and/ or individual practitioners.

Sd/- Under secretary to the govt. of India

Order No.Z- 28015/2/2012- TB Dated:07.05.2012

MONTHLY REPORT ON TB NOTIFICATION

Period of reporting :From………………………………/…….……………………..To…………………/…………………/……………………

Name of the Healthy facility /practitioner/laboratory:…………………………………………………………………………

Registration Number:…………………………………Telephone(with STD)…………………….Mobile Number…………………..

Complete Address:…………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

S.No

Name of TB Patient /ID of Patient

Age(yrs)

Sex(M/F/O)

Gol Issued Identification Number(Aadhaar etc.),if any

Complete Residential Address

Patient Phone Number

Date of TB Diagnosis

Date of TB Treatment Initiation

    

For more information, contact the concerned State Tb Officers/District TB Officers, whose details are available at www.tbc india.nic.in

Thank You,

DECCAN CHRONICLE 02-SEPTEMBER-2012

 

Monday, 17 September 2012

Dental hygiene protects against dementia

brushing.jpgPeople who keep their teeth and gums healthy with regular brushing have a lower risk of developing dementia later in life, showed a study of 5,500 elderly people from 1992 to 2010. Those who reported brushing their teeth less than once a day were up to 65% more likely to develop dementia than those who brushed daily.

It’s thought that gum disease bacteria might get into the brain causing inflammation and brain damage. Inflammation stocked by gum disease- related bacteria is implicated in a host of conditions including heart disease, stroke and diabetes.

And some studies have found that people Alzheimer’s disease, the common form of dementia, have more gum disease-related bacteria in their brains than a person without Alzheimer’s, reported the Journal of the American Geriatrics Society.

 Thank You,

SUNDAY HINDUSTAN TIMES 26AUGUST-2012

    

Dental hygiene protects against dementia

People who keep their teeth and gums healthy with regular brushing have a lower risk of developing dementia later in life, showed a study of 5,500 elderly people from 1992 to 2010. Those who reported brushing their teeth less than once a day were up to 65% more likely to develop dementia than those who brushed daily.

It’s thought that gum disease bacteria might get into the brain causing inflammation and brain damage. Inflammation stocked by gum disease- related bacteria is implicated in a host of conditions including heart disease, stroke and diabetes.

And some studies have found that people Alzheimer’s disease, the common form of dementia, have more gum disease-related bacteria in their brains than a person without Alzheimer’s, reported the Journal of the American Geriatrics Society.

 Thank You,

SUNDAY HINDUSTAN TIMES 26AUGUST-2012

    

Saturday, 15 September 2012

வல்லாரை கீரையின் மருத்துவ குணங்கள், சத்துக்கள்

வல்லாரை கீரையின் ச‌த்துக்க‌ள்:
இக்கீரையில் இரும்புச்சத்து, சுண்ணாம்புச்சத்து, உயிர்சத்து ‘எ’, உயிர்சத்து’சி’ மற்றும் தாதுஉப்புக்கள் ஏராளமாக அடங்கியுள்ளன. இரத்தத்திற்க்கு தேவையான சத்துக்களை, சரிவிகித அளவில் கொண்டுள்ளது. மூளை நன்கு செயல்படத் தேவையான ஊட்டச்சத்துக்களை, தகுந்தமுறையில் பெற்றிருக்கிறது. இந்தக் கீரையில் வைட்டமின்களும், தாது உப்புகளும் அதிக அளவில் உள்ளன. பொதுவாக இது உணவாகப் பயன்படுவதைவிட மருந்தாகப் பயன்படுவதுதான் அதிகம்.

வல்லாரைக் கீரையைச் சமைக்கும்போது புளி சேர்க்கக்கூடாது. புளி சேர்த்தால் அதன் சுவையும், மருத்துவக் குணமும் கெட்டுவிடும். சீன மற்றும் திபெத்திய மருத்துவ முறைகளிலும் வல்லாரைக்கு தனிஇடம் உண்டு.
வல்லாரையில் இருவகை உண்டு:
சமவெளி வல்லாரை – வெளிர் பச்சை நிற இலைகளுடையது.

மலைப்பகுதிகளில் வளரும் வல்லாரை: கரும்பச்சை இலைகளுடையது. இதில் மலைப் பகுதிகளில் வளரும் வல்லாரைக்கு வீரியம் அதிகம் என்று நம்பப்படுகிறது.
எனவே தான், இதனை சரசுவதிக் கீரையென்றும் அழைக்கின்றனர்.

வல்லாரை கீரையின் மருத்துவ குணங்கள்:
இரத்த சுத்திகரிப்பு வேலையைச் செவ்வனே செய்யும். உடல்புண்களை ஆற்றும், வல்லமைக் கொண்டது. தொண்டைக்கட்டு, காய்ச்சல், சளி குறைய உதவுகிறது, உடற்சோர்வு, பல்நோய்கள் மற்றும் படை போன்ற தோல் நோய்களை வேரறுக்கும் வல்லமைக் கொண்டது.மனித ஞாபகசக்தியை வளர்க்கும் வல்லமை கொண்டது.
இதனைக் கொண்டு பல்துலக்கினால், பற்களின் மஞ்சள் தன்மை நீங்கும். நரம்பு தளர்ச்சியை குணமாகி, மூளைச் சோர்வை (Mental fatique) நீக்கி சிந்திக்கும் திறனை அதிகரிக்கும். அஜீரணக் கோளாறுகளை குறைக்கும். கண் மங்கலை சரி செய்யும். சீத பேதியை நிறுத்தும்.
இது தவிர நாள்பட்ட எக்சிமா, பால்வினை நோய்கள் வெண்குஷ்டம் போன்ற பல நோய்களுக்கும் வல்லாரை அருமருந்தாக விளங்குகிறது. பிரசவத்திற்கு பின் தாயின் உடல்நிலை தேறுவதற்கு வல்லாரை இலைகளை இடித்து சாறெடுத்து, பனங்கற்கண்டோடு சேர்த்து கொடுக்கும் வழக்கம் தென்னிந்தியாவின் பல பகுதிகளில் உள்ளது. சொறி, சிரங்கு, மாரடைப்பு, மாலைக்கண், நீரிழிவு, காக்கை வலிப்பு, காய்ச்சல், பைத்தியம் போன்ற நோய்களையும் வல்லாரை குணப்படுத்துகின்றது.
வல்லாரை இலையை வாயில் போட்டு மென்று விழுங்கினால் குடல் புண், குடல் நோய், வாய்ப்புண், வாய் நாற்றம் ஆகியவை அகலும்.வல்லாரைக் கீரை பொதுவாக மூளை வளர்ச்சிக்கு உதவுகிறது. ஞாபக சக்தியை வளர்க்கிறது. நரம்புத் தளர்ச்சியை கட்டுப்படுத்துகிறது. இருதய பலத்துக்கும், தாது விருத்திக்கும் உதவுகின்றது.குடல் புண், காமாலை, தொழுநோய், வாதநோய், நீரிழிவு, சளி, சிறுநீர் தகராறு, யானைக்கால் நோய், காய்ச்சல் ஆகியவற்றைக் குணப்படுத்துகிறது.

வல்லாரை சில எளிய வைத்தியங்கள்:

இரத்த சோகை (Anaemia):
1/2 தேக்கரண்டி வல்லாரை இலைச்சாறுடன் 1 தேக்கரண்டி தேன் கலந்து 1 மாதம் அருந்தவும்.

பார்வை மங்கல், உடற்சோர்வு, நரம்பு தளர்ச்சி, ஆண்மை குறைவு

வல்லாரை இலைகளை காயவைத்து பொடித்து வைத்துக் கொள்ளவும். தினமும் 1/4 தேக்கரண்டி சூரணத்தை தேன் அல்லது பசும்பாலோடு சேர்த்து அருந்தவும்.

ஆறாத புண்கள், எக்சிமா, சோரியாசிஸ்:

1. வல்லாரை இலையை பசும் நெய்யோடு சேர்த்து கொதிக்க வைத்து ஆறிய பின் மேலே தடவும்.

c. தூக்கமின்மை:

1. 1/2 தேக்கரண்டி வல்லாரை பொடியை 1 கப் தண்ணீரில் கொதிக்க வைத்து வடிகட்டி இரவில் படுக்கும் முன் குடிக்கவும்.

ஞாபகமறதி:

1. 5 வல்லாரை இலைகளை இடித்து சாறெடுத்து ஒரு தேக்கரண்டி தேனோடு சேர்த்து தினமும் உண்ணவும்.

அதிகாலையில் நான்கு வல்லாரை இலைகளைப் பறித்து நன்றாக மென்று தின்று அடுத்த நான்கு மணி நேரத்திற்கு எதுவும் சாப்பிடாமல் இருந்தால், எந்த விதமான அச்சம், பயம் போன்ற பல வகையான மனநோய்களும் விலகும்.

தினமும் நான்கு வல்லாரை இலையுடன் இரண்டு பாதாம் பருப்பு சேர்த்து அரைத்துச் சாப்பிட்டால் உடல் வலிமை பெறும். இனிமையான குரல் வளம் உண்டாகும்.

வல்லாரை இலை 4, அக்ரூட் பருப்பு 1, பாதாம் பருப்பு 1, ஏலக்காய் 3, மிளகு 3 ஆகியவற்றை ஒன்றாகச் சேர்த்து அரைத்து கொஞ்சம் கற்கண்டோடு அதிகாலையில் சாப்பிட்டு வந்தால், கடுமையான இதய நோய்கள் குணமாகும்.
வல்லாரைச் சாறு 15 மி.லி., கீழாநெல்லி இலைச்சாறு 15 மி.லி., பசும்பால் 100 மி.லி. ஆகியவற்றை ஒன்றாகக் கலந்து, அதிகாலையில் சாப்பிட்டு வந்தால், முற்றிய மஞ்சள் காமாலை கூட குணமாகும்.

வல்லாரைச் சாறில் திப்பிலியை ஊற வைத்து உலர்த்திப் பொடியாக்கி, தினமும் காலை மாலை இரு வேளையும் ஒரு கிராம் அளவுக்குத் தேனில் கலந்து சாப்பிட்டால் சளி, கபம், இருமல் போன்றவை விலகும்.
வல்லாரைச் சாறில் பெருஞ்சீரகத்தை ஊற வைத்து எடுத்துப் பொடியாக்கி, தினமும் இரண்டு கிராம் அளவுக்குச் சாப்பிட்டால் மாதவிலக்குக் கோளாறுகள் சரியாகும்.

வல்லாரை இலை, பொடுதலைக் கீரை இரண்டையும் நிழலில் தனித்தனியே உலர்த்திப் பொடியாக்கி, சம அளவு எடுத்து ஒன்றாக்கி, தினமும் காலை மாலை இரு வேளையும் இரண்டு கிராம் அளவுக்குச் சாப்பிட்டால் சர்க்கரை நோய் குணமாகும்.

Are you Overweight

Are you Overweight

பப்பாளி - ஏழைகளின் ஆப்பிள்

பழங்களில் சிறந்தது ஆப்பிள் என்பது பொதுவான கருத்து. தினமும் ஒரு ஆப்பிள் சாப்பிட்டால் மருத்துவரை நாட வேண்டாம் என்பது பழமொழி. ஆனால் அதைவிட சிறந்த பழம் பப்பாளி. பழங்களில் மிக மிக குறைவான கலோரி பப்பாளியில் தான். 100 கிராம் பப்பாளியில் 32 கலோரிகளே உள்ளன. ஆப்பிளைக் காட்டிலும் இனிப்பான பழம் பப்பாளி.

பப்பாளியை தினமும் நம் உணவுடன் சேர்த்து சாப்பிட்டால் நோய் நொடியின்றி நல்ல ஆரோக்கியமாக வாழலாம். மத்திய மற்றும் தென் அமொரிக்காவில் பப்பாளி மரம் "ஆரோக்கிய மரம்" என்றும் பழத்தை "ஆரோக்கிய பழம்" என்றும் சொல்கிறார்கள். காரணம் பப்பாளியில் அனைத்து வைட்டமின் சத்துகள் உள்ளன.

அதில் "போலிக் அமிலம், பொட்டாசியம், காப்பர், பாஸ்பரஸ் இரும்பு மற்றும் நார்சத்துக்கள் நிறைந்துள்ளன. வைட்டமின்-சி மிக மிக அதிக அளவில் இருப்பதால் நோய் எதிர்ப்பு சக்தி கிடைக்கிறது. சத்தான பழங்களில் பப்பாளி முதலிடம் வகிக்கிறது. நல்ல ஜீரண சக்தியும், ஜீரண கோளாறுகளின் எதிர்ப்பு தன்மையும் இதில் இருப்பதற்கு காரணம் இதில் உள்ள "பாப்பின்" எனப்படும் புரதசத்து, குடல் புழுக்கள் உண்டாவதை பப்பாளி தடுக்கிறது.

மலச்சிக்கல், வயிற்றுப்போக்கு, வாய்வு, நெஞ்சு எரிச்சல், அல்சர், சர்க்கரை வியாதி மற்றும் கண் பார்வை கோளாறுகளுக்கு பப்பாளி ஒரு சிறந்த மருந்தாகும். அண்மையில் மலேசியாவில் நடத்திய ஒரு ஆராய்ச்சியில் தொடர்ந்து 4 வாரங்கள் பப்பாளி சாப்பிட்டால் கொழுப்புச்சத்து 19.2 விழுக்காடுகளும் L.D.L 23.3 விழுக்காடுகளும் குறைகின்றது என்று கண்டறியப்பட்டுள்ளது.

ஆகவே தகுந்த அளவு பப்பாளி சாப்பிட்டால் இருதய நோய்களிலிருந்து ஓரளவு நம்மை காப்பாற்றி கொள்ளலாம். பாப்பின் எனப்படும் பப்பாளி பழ பால் மருந்துகள் தயாரிக்க உதவுகிறது. முகத்தின் பொலிவுக்காக உபயோகிக்கும் பல கீரிம்களில் பாப்பின் சேர்க்கப்படுகிறது. பொதுவாக தினமும் சில பப்பாளி துண்டுகளை உண்டால் மருத்துவரை நாட வேண்டாம். எப்படி நல்ல பப்பாளி பழத்தை தேர்ந்தெடுப்பது?

1. விரலால் அழுத்தி பார்க்கும்போது குழி விழாமலும். மிகவும் கெட்டியாக இல்லாமலும் இருக்க வேண்டும்.

2. நன்கு பழுத்த பப்பாளியை விட முக்கால் பாகம் பழுத்த பழத்தை வாங்கி சாப்பிடுவது நல்லது.

3. தேவைப்பட்டால் பப்பாளி துண்டுகளுடன் சர்க்கரை, சாட்மசாலா அல்லது லெமன் சூஸ் சேர்த்து சாப்பிடலாம்.

4. குளிர் சாதன பெட்டிகளில் வைத்து சாப்பிடாமல் அவ்வப்போது பழுத்தவுடன் சாப்பிட்டால் பப்பாளி மிக சுவையாகவும் இருக்கும்

Friday, 14 September 2012

Pregnant smokers up baby’s asthma risk

4453.jpgChildren whose mothers smoked during pregnancy may have an increased risk of asthma – even if they were not exposed to secondhand smoke later, shows data from 21,600 European children. Though secondhand smoke worsens children’s asthma symptoms, and raises their risk of developing the lung disease, it’s been less clear if smoking during pregnancy is linked to asthma.

The study, found that children were two thirds more likely to have asthma by age six, unlike kids whose moms didn’t smoke during pregnancy. It also increases the risks of miscarriage, low birth weight and certain birth defects complications.

Thank You,

SUNDAY HINDUSTAN TIMES 26AUGUST-2012